Tell me how to win your heart. (2)

storytelling-in-vacatureteksten

Tell me how to win your heart. (2)

Personeelstekort? Niet de juiste mensen op de juiste plek? Handen in het haar? Grijze haren zelfs inmiddels? Hoe bind je talenten aan jouw bedrijf? Hoe zorg je dat kundige en gemotiveerde mensen voor jou kiezen in een krappe arbeidsmarkt? Veel begint met de vacaturetekst die je online zet. Je doelgroep moet begrijpen wat jou tot een aantrekkelijke werkgever maakt en waarom je vacature een mooie uitdaging is. Storytelling kan je daarbij helpen. Als je het op de juiste manier inzet.

In den beginne was er…Hello.

In 1983 schreef Lionel Richie het onvolprezen nummer Hello.* De ultieme reclameboodschap. Een passage uit het eerste couplet is “tell me how to win your heart.” Precies dat wat je wilt in een vacaturetekst. Ik wil je. Wil je mij ook? Lionel vroeg zich vervolgens af wat je doet, waar je bent, of je misschien eenzaam bent en wat nog meer. Precies dat wat de doelgroep van je vacature ook heeft: vragen. Jouw schone taak is om die vragen te beantwoorden met beeldende woorden.

Storytelling

Bedrijven hebben storytelling een tijdlang ingezet als het 1000-dingendoekje tegen ieder bloeden. Op een gegeven moment wist niemand meer echt wat het betekent en leek het middel een doel op zich te worden. Dan vertel je maar om iets te vertellen. Zonder richting en zonder dat je weet of je boodschap relevantie heeft.

Storytelling dus. Super krachtig, als je het goed gebruikt. Maar hoe dan? In een vacaturetekst? Daar willen mensen toch geen verhaaltjes lezen? Jawel! Juist wel. Als je maar zorgt dat ze iets toevoegen. Door het inbeeldingsvermogen van de lezer te prikkelen.

Deel 2: storytelling in succesvolle vacatureteksten

Storytelling in vacatureteksten: verduidelijking van the job at hand

Vebego vraagt me af en toe om een vacaturetekst te maken. Geweldig natuurlijk. Ook omdat het in de regel gaat om bijzondere functies. Storytelling blijkt dan erg goed te werken. Zeker bij het omschrijven van taken en verantwoordelijkheden. Als je je al hebt ingebeeld in wat de ander wil overhouden aan een baan, dan is het natuurlijk ook fijn als die persoon weet wat ‘the job at hand’ precies inhoudt.

Je kunt natuurlijk blijven volharden in de opsomming van te volgen protocollen, te beheren systemen en bijdragen aan rapportages en managementdingetjes. Daarmee heb je alles afgevinkt. Maar wat als mensen zich er geen beeld bij kunnen vormen? Dan haken ze af. Mensen willen hun bijdrage voor zich kunnen zien aan het heilige doel van een organisatie. Storytelling helpt daarbij. Zoals metaforen mensen vaak ook helpen om iets te visualiseren.

Storytelling in vacatureteksten: ‘de dag van’?

Je hoeft echt geen ‘dag van’ te beschrijven in een vacature. Als ik zou lezen over de dag van een ander, dan zou ik me afvragen of ik dat wel zou kunnen. Of willen. Ik ben die ander niet. Mijn kwaliteiten zijn waarschijnlijk ook anders. Je zou zelfs kunnen denken dat alle dagen van die persoon zijn zoals beschreven. Dan schiet storytelling zijn doel voorbij. Maar wat als je het wat meer afbakent?

Storytelling in vacatureteksten: een voorbeeld

Vebego dus. Het grootste Nederlandse – internationaal opererende – familiebedrijf op het gebied van facilitaire dienstverlening, zorg en groenvoorziening. Uiteraard ook een bedrijf met op gezette tijden vacante functies. Een strategisch projectmanager bijvoorbeeld. Een fantastische baan, maar op papier zag het er in eerste instantie behoorlijk theoretisch en droog uit. Totdat we eens gingen praten met degene die de klus nu klaarde. Toen kwamen ineens de meest sprekende voorbeelden boven tafel. Echt waardevolle toevoegingen. Een passage:

Van je voorganger: “Tijdens de coronaperiode moesten we continu op- en afschalen. Omdat diensten steeds veranderden. Dat betekende dat we op sommige plekken ineens overliepen en het op andere locaties juist heel erg rustig was. Daar wilden we grip op krijgen. We wilden de toekomst leren zien. Voorspellen. Aan de hand van datasets hebben we een model gemaakt. Naar een voorbeeld van hoe RIVM dat deed. Uiteindelijk werkte ons model en konden we werk beter verdelen. En inspanningen dus ook. Dat zorgde voor rust en kwam de kwaliteit ten goede.”

 Een echte oplossing voor een echt probleem. Precies dat waarvoor een strategisch projectmanager staat opgesteld. Geen ‘dag van’, maar een voorbeeld waarbij je ziet hoe belangrijk en betekenisvol jouw werk is. Omdat het iets oplevert.

Storytelling in vacatureteksten: gewoon doen

Ja joh. Gewoon doen. Je wilt dat de talenten die je zoekt, begrijpen wat je doet. Toch? En wat zij toevoegen aan de wereld. Dat hoeft echt niet altijd spannend te zijn. Iedereen zoekt wat anders in zijn leven en de ene functie is de andere niet. Waar het om draait, is dat je mensen moet prikkelen. Al vanaf die eerste kennismaking, in je vacaturetekst. Verberg je niet achter vage procedures en moeilijke must-haves. Een voor-beeld zegt meer dan 1000 bullets.

Hulp!?

Niets dat hierboven staat is zaligmakend. Iedere vacature is uniek en verdient een eigen aanpak. Storytelling geeft je handvatten. Zoek je hulp? Ik ben er graag voor je. Om je te helpen een (of meerdere) vacante positie in te vullen door talenten aan te spreken. Bel of app me of stuur me een bericht. Dan maken we kennis en halen we samen alles boven tafel wat jouw vacature de moeite waard maakt.

*Hello

*Eerder schreef ik al over Hello, om te laten zien wat het belang is van denken vanuit de ander om mensen nieuwsgieriger te maken naar jouw organisatie en vacatures. Nog niet gelezen? Hier is je kans…

storytelling-in-vacatureteksten